Seneste drinks med whisky

Alle drinks med whisky

Manhattan

En kulturel klassiker, der er stærk og potent i sin smag.

Se opskrift

Old Fashioned

En velsmagende weekend-drink, der både rummer bitterhed og sødme.

Se opskrift

Her finder du de bedste og mest populære opskrifter på drinks med gin

Hvad er whiskey?

Whiskey er en alkoholisk drik, som minimum skal indeholde en alkoholprocent på 40 %. Den er bygget på en basis af korn, hvor der oftest anvendes kornsorten byg, men whiskey kan sagtens fremstilles på andre korntyper. Ved fremstilling i EU skal den lagres i minimum tre år.

Whiskey kan fremstilles på forskellige måder, og kan fås i mange versioner; single malt, blended, single cask og grain. Single Malt whiskey kommer fra ét destilleri, hvorimod en Whisky Blend kommer fra minimum to destillerier, gerne fra flere. En Single Malt Whiskey kan også sagtens laves på en blanding af Malt Whiskey og Grain Whiskey, men kun fra ét destilleri. En Whiskey Blend kan også indeholde Grain. Grain laves oftest på en base af majs eller hvede og ikke byg, som oftest anvendes når der skal laves whiskey. En Single Cask Whiskey kommer fra et enkelt fad.

Whiskey kan anvendes på mange forskellige måder; det kan drikkes rent, drikkes “on the rocks” med isterninger i og så er det ganske velegnet til drinks. Mange anvender også whiskey når der skal laves mad, for eksempel i klassikeren; whiskeysauce.
Whiskey har en karamel-brun farve, og justeres også tit med E150, karamel.

Hvordan fremstilles whiskey?

En Whiskey destilleres på fermenteret kornsorter såsom byg, majs, rug eller hvede.

Den første del i produktionen (Malt Whiskey) består af: maltning, tørring, mæskning og gæring (lidt ligesom når man fremstiller øl uden humle). Herefter dobbelt-destilleret whiskeyen i nogle kedler, hvorefter den opbevares i casks. Casks er fade lavet af egetræ.

Som tidligere nævnt skal en whiskey ifølge EU lagres i minimum tre år, men der findes flere måder end den traditionelle metode, når det kommer til aftapninger fra destilleriet. Det kaldes for uafhængige aftapninger, hvilket sker ved at en person køber fade hos et destilleri, opbevarer dem i periode og så sælger dem, som de nu engang har lyst til.

Når en Whiskey lagres trænger der væske og alkohol gennem de små porer i træet på fadene. Whiskey’en er oftest med en alkoholprocent (Cask strenght) på omkring 55 % når den tappes. Her kan den fortyndes til den alkoholprocent man ønsker, oftest er det 42 %.

Hvor kommer whiskey fra?

Vi kender stort set alle whiskey. Det produceres i mange lande i verden, men de to lande som er mest fremtrædende når det kommer til whiskey-produktion, er Irland og Skotland. USA og Canada har også en stor whiskey-produktion ,og herhjemme i Danmark fremstiller vi også whiskey.

Det menes dog, at whiskey stammer fra Kina, hvor det blev brugt som medicin til alle mulige former for sygdom – det blev både indtaget, gnedet på huden og ja, hvad man nu ellers kunne finde på.

Whiskey er essentiel i et barskab

Whiskey er en god ting at have i sit barskab. Det kan som sagt drikkes rent, “on the rocks”, men den er virkelig også en god alkohol i en drink. Du kan heller ikke tage på en bar uden at finde whiskey på hylderne – den kommer i mange variationer, smagsvarianter og prisklasser. Mangler du inspiration til drinks med whiskey, så har vi her på siden samlet en lang række drinks, der med sikkerhed sørger for, at din whiskey kommer i godt selskab.