Vinoplevelsen varierer, afhængigt af hvilket vinglas du drikker vinen af. Men hvordan vælger man egentlig det rigtige vinglas? Der findes masser af forskellige typer på markedet, og det handler om at vælge det, der passer til netop den vin, du vil drikke. Vinglas (både rødvinsglas og hvidvinsglas) fås i mange forskellige varianter og størrelser.

#1: Vælg et glas med stilk

Som udgangspunkt har ethvert vinglas en stil. Det sikrer, at du undgår, at vinen varmes op med dine hænder, og det bliver samtidig nemmere at slynge vinen rundt i glasset. Dette sikrer, at vinen åbner sig op, hvilket forbedrer vinoplevelsen markant. Du kan få vinglas uden stilk, men som udgangspunkt er det stilken, der gør vinen drikbar.

#2: Sæt dig ind i vinen

Det er væsentligt, at du sætter dig ordentligt ind i, hvilken vin du drikker, da de specifikke vinglas er designet til én vintype. Du kan derfor med fordel vælge dit vinglas på baggrund af den vin, der skal drikkes i det. Vær dog opmærksom på, at ét vinglas sagtens kan gå sammen med flere forskellige vin. Det handler blot om, at du skal vælge det, som er mest optimalt i forhold til den vin, du vil drikke i det.

#3: Du bør ikke have mere end to vinglas

Når du skal købe vinglas, kan det betale sig udelukkende at gå efter to forskellige typer. Hvis du har for mange smarte vinglas, kan det hurtigt blive overvældende, og så tyer du blot til det samme glas igen og igen. Vær samtidig opmærksom på, at et billigt vinglas sagtens kan være lige så godt som et dyrt – det afhænger blot af, hvordan det er udformet.

Det første vinglas, du bør have stående, er et, som er lidt slankere i det. Disse matcher de typiske hvidvinsglas, og disse kan du med fordel anvende til til både hvidvin og yngre rødvine, som er friske i sin smag. Du kan også bruge det til mousserende vine, som ligeledes fungerer perfekt til et slankt vinglas.

Herudover bør du have et større vinglas, som har en bredere og mere rund form. Det er godt til de kraftige vine, som har været lagret på fad. Dette egner sig typisk til rødvine, men de mere markante hvidvine fra eksempelvis Bourgogne bliver også bedre i et bredere glas. Det, der er væsentligt, når du skal vælge vinglas, er, at du vælger et, som matcher den type vin, du skal drikke.